Het spelt zuurdesembrood

Op woensdag is het markt in Haacht. En op die markt staat een bakker. We hebben hier wel een hele goeie bakker in 't dorp, maar de bakker op de markt houdt rekening met voedselintoleranties en allergieën. Zo hebben ze licht verteerbaar speltbrood, na een tijdje experimenteerden ze ook met spelt zuurdesembrood (waarbij de desem dus ook van spelt gemaakt is), en om de variatie wat completer te maken, hebben ze nu ook heel lekker 100% roggebrood.
Ik ga daar wekelijks mijn broden inslaan, die ik dan in de diepvries bewaar.
Maar vorige week miste ik onze wekelijkse afspraak, en zat ik zonder brood. Ik passeerde vrijdag wel langs een biowinkel in Leuven, maar het bio-speltbrood kan soms toch oh-zo-duur zijn! Naast de speltbroden stonden wel zakjes instant-zuurdesem. Dus kocht ik dat, voor alle zekerheid.

Zondag begon ik er dan aan, want we hebben wel altijd een ruime voorraad speltbloem in de kast staan. Ik volgde stipt de instructies op het zakje instant-zuurdesem, en drie uur later kwam er een heerlijk brood uit de oven. Voor mij was het perfect: een vaste maar toch zachte structuur. Niet zo'n "sponsbrood" zoals je soms bij de bakker kan kopen, maar lekker stevig. Ook niet zo'n baksteen zoals je soms uit je eigen oven kan toveren. Nee: gewoon perfect.


En lekker!

Ik heb Tibe nog nooit zo hard zien smullen van een onbelegd boterhammetje. 't Is zonder twijfel zijn nieuwe favoriete tussendoortje.


Ondertussen is ook het tweede brood gebakken, en ook dat is even goed en lekker bevonden. Misschien ben ik vanaf nu klaar om te experimenteren, met verschillende soorten bloem bijvoorbeeld. En ooit zal ik het nog een stapje verder nemen, om ook zelf mijn desem te maken.

Ingrediënten:

  • 500 gr speltbloem
  • 8 gram zout
  • 25 gram instant spelt zuurdesem (een zakje bevat 100 gram zuurdesem)
  • 300 à 320 ml lauwwarm water

---
On wednesdays I go to the market in Haacht. There's a baker there. We do have a really good baker in Haacht village, but the baker on the market bakes bread according to specific food intolerances and allergies. They have light spelt bread, and after a while, they also experimented with spelt sour dough (the sour dough made from spelt as well). To make the variation complete, they now have 100% rye bread.
I go there weekly to hamster those breads, and keep them in the freezer.
But last week I missed my weekly appointment, so I was running out of bread. I did pass by a shop with organic foods on friday, so I took a look at the breads. But organic spelt bread can be so expensive! Next to the bread, there were little bags of instand sour dough. So I bought that one instead.

On Sunday I started baking (we always have an amount of spelt flour in the house). I followed the instructions on the bag of instant sour dough, and three hours later I had a delicious home made bread right out of the oven. For me, it was perfect: a dense yet soft structure. Not the "sponge"-structure you can get when you buy bread at the baker, sometimes. Nor a hard brick you sometimes get when you bake your own bread from scratch. No, it was just the perfect bread.

And it was delicious as well!

I've never seen Tibe feast on a loaf of bread like that before. It's his most favorite snack, without a doubt.

In the meantime I baked bread n° 2, and that one came out the exact same way. Maybe I'm ready for some experiments, like with different kinds of flour.
And, one step at a time, who knows I'll take it to the next level in the future, with leaving the instant sour dough behind and making my own fresh sour dough.

Ingredients:

  • 500 g spelt flour
  • 8 gr salt
  • 25 gr instant spelt sour dough (a little bag contains 100 gr instant sour dough)
  • 300 to 320 ml lukewarm water

Reacties

Populaire berichten