Moestuin Maandag / Gardening Monday

Het is precies al lang geleden dat ik nog een update over de tuin gaf. Nochtans heb ik de voorbije weken volop kunnen oogsten. (In zoverre dat je bij vierkante meterbakken over "volop" kan spreken...)

Boontjes
De boontjes deden het goed. De hoeveelheid bonenplantjes (ik denk een 15-tal plantjes) die ik in mijn bak had gezet, leverden genoeg boontjes om regelmatig mee te koken als bij-groente. Maar voor ons is dat ideaal, wij koken (bijna) altijd verschillende groenten bij elkaar. Meestal verwerkten we de boontjes in een groentencurry. Ik denk dat het zelden genoeg was om alléén boontjes op het menu te zetten.


Mais
De mais deed het ook heel goed. Het was een beetje gokken wanneer die klaar was, ik denk dat ik daar volgend jaar beter zicht op ga hebben. Ik had 4 maisplanten gezaaid en elke plant gaf ongeveer 2 kolven. Meestal roosterden we ze onder de grill in de oven, met wat (soja)boter ingesmeerd en wat peper en zout over gestrooid. Ik las ook eens een receptje om ze te koken, zo bleven de kolven heel mooi maar verloren ze veel van de smaak. De oosterse dressing die we er toen bij aten was wel heel lekker!


(Ik zaaide de mais (hoge stikstofbehoefte) en boontjes (geven stikstof af aan de grond) samen. Ze zijn een typische "match made in heaven" in de combinatieteelt.

Rode biet
De rode bieten deden het ook heel goed. Daar staan er momenteel nog wat van in de tuin. Ik verwerkte regelmatig zowel blad als biet. Voor het blad gebruikte ik dit receptje (ik gebruikte gember ipv laos en liet de sambal trassi achterwege. Misschien dat ik er wel een scheutje sojasaus onder mengde, maar dat weet ik ondertussen niet meer). We aten er rijst bij, en toen er de volgende dag nog wat rode bietenblad over was, belegde ik mijn boterhammen met zure room en rode bietenblad (volgens dat receptje dus). Heel erg lekker!
De bieten zelf kookte ik al eens, maar dan verliezen ze veel kleur (zeker als je het kookvocht niet mee gebruikt). Ik las ook dit receptje, waarbij je de bieten wikkelt in zilverpapier (niet erg ecologisch, ik weet het) en dan in de oven bakt. Zeer geslaagde methode, én heel lekker receptje!



Courgette
Onze courgette deed het ook goed, maar niet zoals je soms hoort bij courgetten dat je de oogst niet verwerkt krijgt. De oogst was precies nét afgestemd op onze behoefte. We verwerkten hem regelmatig in een pizza of een groentecurry. Van onze bevoorrader van saffraanbollen kreeg ik te horen dat zij ook courgettenconfituur geprobeerd hadden. Misschien is dat een receptje voor volgend jaar?

Venkel
De venkel viel wat tegen. Nog vrij klein en plat begon die al te schieten. En dan bleek die nogal taai te zijn. Maar dan bleek dat bij vrienden van mij ook het geval te zijn, dus misschien ligt het niet aan mij...

Wortel
Weer een succes! Ik denk dat wij daar goeie grond voor hebben, en ook mijn moestuinbakkenpotgrondsamenstelling blijkt daar goed voor te zijn!


Broccoli/spitskool
Allebei geslaagd, maar met het oog op vruchtwisseling (ik heb 4 bakken, voor kolen zou je toch 6 jaar tussentijd moeten respecteren) en de beperkte plaats in één bak, denk ik niet dat ik volgende jaren nog veel kolen ga kweken...
Wist je trouwens dat je gerust broccoli kan eten als die al mooi in bloem staat?

Aardbei
Die doen het heel goed, nog steeds trouwens (ik heb voornamelijk mara des bois staan, en die geven nog aardbeien tot in oktober. Hoewel ik precies altijd maar een korte periode echt zin heb in aardbeien...).
Naarmate het seizoen vorderde, kregen ze wel meer last van aardbeirot. Misschien volgend jaar toch een plantje minder zetten hier en daar, zodat ze wat verder uit elkaar staan...

Prei/raapjes/look
De prei zaaide ik eigenlijk op een fout moment, dus ik weet niet of die bestand gaat zijn tegen de eerste vrieskou. Ik voorspel alleszins dat hij nog te klein gaat zijn om vóór die koude temperaturen te oogsten. Ik zaaide de prei in de eerste plaats om de wortelvlieg af te schrikken: dus als combinatieteelt tussen de wortelen. Aangezien ik andere jaren ook geen last had van wortelvlieg in onze wortelen, weet ik niet of het daaraan ligt dat de wortelen ongeschonden geoogst werden.
De raapjes zijn ook nog niet echt oogstrijp, dus daar kan ik nog niet over oordelen. Ik heb wel de indruk dat lang niet alle zaad gepakt heeft.
De look stak ik vorige week in de grond. Tien teentjes. Ik kocht gewoon enkele bollen look uit de biowinkel en stak daarvan de dikste tenen in de grond. Op het internet kan je her en der lezen dat dat heel goed werkt, zo look uit de supermarkt in de grond steken. Als je er dan de gespecialiseerde (eco-)lectuur op naslaat, blijkt dat niet de beste methode te zijn omdat die look meestal niet aan ons klimaat aangepast is... Ik dacht het gokje te wagen, we zullen zien wat het geeft!
Ik heb ook nog zaad liggen van olifantenlook. Dat zou rond deze tijd ook de grond in mogen, maar ik kan nergens op dat hele wereldwijde web ervaringen lezen van mensen die look opgekweekt hebben van zaad... Iemand suggesties? Hoe lang doet dat erover? Want ik vind het al lang duren voor een teentje look oogstrijp is, wat zou dat wel niet geven van een zaadje...?

---
It seems a long time since I posted anything on the garden, although I had a lot to harvest these weeks (if you can say "a lot" with square foot garden containers anyway...)

Beans
The beans did a good job. The amount of plants I had (I think about 15) gave enough beans to regularly cook beans as a companion with another vegetable. Which is perfect for us, we mostly cook several vegetables in one dish. Mostly we made vegetable curry. 

Corn
The corn was doing great as well. It was new for me in the garden, so I had no idea how you could know it was ready to harvest. I guess next year I'll know better. I planted 4 corn stalkes, and every plant gave two cobs. We mostly prepared them in the oven and grilled them, with some (soy)butter, salt & pepper. We boiled them once, and then they look really nice but they loose a lot of flavour. The eastern sauce to go with that recipe was delicious though...

I sowed the corn (high need of nitrogen) and the beans (they give nitrogen to the soil) together. They're a typical match made in heaven in the combination harvest!

Beetroot
The beetroot thrived as well. There are currently some beetroots left in the garden. I regularly used the beets as well as the leaves. For cooking the leaves, I used this recipe (but I used ginger in stead of laos and left behind the sambal trassi. It could be that I used some soy sauce but I don't really remember...). We had rice to go with it, but when we had a left over, I used it the following day with some bread. Then I first put a layer of sourcream on the bread, and on top the beetroot leaves. Very good!
Most of the time, I boiled the beets. But then they loose a lot of color (especially if you won't use the boiling water in the rest of the recipe). I once made this recipe, where you wrap the beets in aluminum foil and cook them in the oven. Very good method, and very tasty recipe! (but I roasted the sunflower seeds and poured some soy sauce over the hot seeds). Instead of the white wine vinegar, I used balsamico (cause I didn't have any white wine vinegar...)

Zucchini
Our zucchini did a good job as well, but not like you hear some times that you just don't know what do do with them anymore. The harvest seemed perfect for our needs. We used it on pizza, or in a vegetable curry. Our supplier of the saffron crocusses made zucchini confiture. Maybe I'll try that one next year!

Fennel
The fennel wasn't that good. It was still small when it already started to bloom. And it turned out to be quite tough, no matter how we prepared it. But then again I heard from friends, it seems I'm not the only one with that fennel problem this year. 

Carrot
Another succes! I think our soil is perfect for carrots, and even my potting soil seems to work fine for carrots!

Broccoli/cabbage
Both did fine, but if I'm going to use the crop rotation system (I only have 4 containers, and for cabbage you should really respect 6 years in between for growing cabbage on the same spot). And I only have limited space in one container, so I think I'm going to leave the cabbages behind...
By the way, did you know that you can easily eat the broccoli when it's blooming?

Strawberry
They keep doing a good job in our garden, they still are, as a matter of fact. I've got mara des bois-strawberries and they give fruit up to october.
The more the season progressed, the more rotting strawberries I got. Maybe next year I should leave behind a plant or two, so they are further apart...

leek/turnips/garlic
I sowed the leek on the wrong time, to be honest. So I don't know if it will be resistent to the cold that's yet to come. And I doubt it'll be ready for harvest before the frost...
I mainly sowed it to scare away the carrot fly, as a combination with the carrots. But since my carrots were doing fine other years, I don't know if that's the main reason why my carrots looked so good this year.
The turnips aren't ready to harvest yet either, so there's no judging them. I do have the impression that a lot of seed got lost and didn't turn up in a turnip...
I put some garlic cloves in the ground last week. Ten cloves. I just bought some organic garlic and used those. You can read a lot of stories on the internet that supermarket garlic works fine. But if you read specialised literature on eco-farming, they say it's not a good method since the supermarket garlic is not resistent to our climate... I thought I'd give it a try. We'll see how it works out!
I also have seeds from elephant garlic. That should be sown around this time as well. But nowhere on the world wide web I can read about anyone that's grown (elephant)garlic from seeds. Does anyone have experience with that? How long does it take to grow? Because I already think a clove of garlic should be in the ground a long time, who knows how long it will take for a seed...?



Reacties

Populaire berichten