Smooth Saturday: amandelmelk met marsepeinbolletjes

Elk jaar met Kerst geven wij onszelf een keuken- of huishoudcadeau. De eerste keer was dat een degelijke wok, vorig jaar een fatsoenlijke stofzuiger en dit jaar een goeie blender. We hadden het wat druk dit jaar, dus is dat kerstcadeau pas een maand later aangekomen. Vandaar nu pas mijn eerste probeersel: zelf amandelmelk maken.


Ik liet één kop hele amandelen een nacht weken. De volgende dag pelde ik ze (maar ik weet eigenlijk niet of dat nodig is, da's alleszins een zen-werkje!), voegde ik 1,5 kop water toe en liet ik het ongeveer een halve minuut draaien in de blender. Ik voegde een klein scheutje ahornsiroop toe. Niet te veel, want ik vind dat amandelmelk al snel te zoet smaakt.

De melk die je na deze stappen hebt, zit nog vol amandelpulp. Dat drinkt niet zo aangenaam, dus goot ik het geheel door een neteldoek (goed uitknijpen!).

Je hebt dan vrij veel droge rest (de amandelpulp), en aangezien het zo zonde is om dat weg te gooien, maakte ik er marsepeinbolletjes mee (eerst de pulp goed laten drogen): één volume amandelpulp mengen onder een kwart volume rijststroop. Je kan de bolletjes nog garneren met sesamzaad (zoals op de foto), of cacao, of...

Natuurlijk zal zelfgemaakte marsepein lekkerder zijn met amandelpoeder in plaats van met de reststof van de amandelmelk, maar 't is ook best lekker en anders zo zonde om dat weg te gooien.

Smakelijk!

P.S.: ondertussen heb ik nog een aantal keren amandelmelk gemaakt, en ik denk dat ik tevreden ben met volgende combinatie: 125 g amandelen (een volle kop), een nacht laten weken. Niet pellen. Mixen met 400 ml water, en zeven door een neteldoek.

---
Every Christmas we treat ourselves with some new kitchen our household appliance. The first time it was a really good wok, last year a decent vacuum cleaner and this year we were up to a new blender. We were kind of busy this year, so the christmas gift only arrived a month later. Hence a post about my first trial comes this late: making my own almond milk.

I let one cup of almonds soak over night. Next day, I pealed them (but I'm not sure if that's necessary. It's a real zen- work, that's for sure!). I added 1,5 cup of water and blended it for about half a minute. Then I added a little maple syrup. Just a little bit, because I think almond milk quickly tastes too sweet. But off course, it's to your own taste.

The milk you get after these steps, is still full of almond pulp. It's not nice to drink, so I poured the lot through a piece of cloth (squeeze well!).

That means you get a large amount of dry pulp. Since it's a waste to just throw it away, I made marzipan out of it (first let the pulp dry well). Use one volume of almond pulp and mix it with a quarter volume of rice syrup. You can then roll little balls of it, and roll them through some sesame seeds, or cacao, or...

Naturally, home made marzipan will be even better with real almond powder instead of this pulp. But it's also good, and would be a waste to get rid of it...

Bon apetit!

P.S.: in the mean time I tried some other combinations for the almond milk, and I'm pretty satisfied with this one: 125 g almonds ( one full cup), let soak overnight. No peeling. Mix with 400 ml water, and pour through the cloth.

Reacties

Populaire berichten