Geïmproviseerde rijstpap

Vandaag ging ik nog eens mochi maken. Poging twee al.
Mochi is gestampte rijst. Je kan dat in pakjes kopen in de natuurwinkel. Dan kan je daar plakjes afsnijden en bakken in de pan of in het wafelijzer. En dan heb je een soort rijstwafel. Heel lekker als ontbijt met bijvoorbeeld gebakken banaan, of een scheutje ahornstroop.
Maar onder het motto "wat je zelf doet, doe je beter", kocht ik een pakje zoete rijst en ging ik dus voor de tweede keer aan de slag om zelf mochi te maken.

De eerste keer was ik vergeten de rijst een nachtje te laten weken, en ondertussen had ik de passe-vite van mijn ouders afgepingeld. Daar moest het sowieso beter mee gaan dan met mijn roerzeef.
Deze keer deed ik alles volgens het "boekje" ('t is een mondeling recept, dus niks te boekje...) en na een dik handvol goeie mochi, dreigde de passe-vite van mijn ouders onder gekraak en krom-ge-trek helemaal stuk te gaan.

Daar zat ik dan, met nog een halve kom zoete rijst en nog een handvol half-door-de-passe-vite-gedraaide plakkerige brei.

Ik smeet alles terug in de kom, deed er twee koppen amandelmelk bij en liet het nog even sudderen op een zacht vuurtje. Dan nog een soeplepel agavestroop erdoor geroerd en een mespunt vanillepoeder (de gemalen-stokjes-variant, niet dat gele poeder om pudding mee te maken), en mijn verdict is:

- ga naar de winkel om mochi uit pakjes te kopen
- gebruik je zoete rijst om snel, makkelijk, eenvoudig en vooral lekker, rijstpap van te maken!

Geïmproviseerde rijstpap

- 2 koppen voorgeweekte zoete rijst
- koken in 2 koppen water (een half uurtje)
- vervolgens 2 koppen amandelmelk toevoegen en nog eventjes laten sudderen
- 1 soeplepel agavestroop erdoor roeren
- een mespunt vanillepoeder erbij

klaar!


Voor wie toch aan de slag wil met de zoete rijst om een fitness-abonement uit te sparen en serieuze armspieren te kweken, een passe-vite erop kapot te draaien en dus zélf mochi wil maken, hier het receptje:

Laat de zoete rijst een nachtje weken. Kook ze vervolgens in water (één deel rijst (het droge volume) op één deel water) in een half uurtje. Haal alles door de passe vite. Klaar. Zo simpel is het. In theorie.

Reacties

 1. De passe vite is niet sterk genoeg, neem een ouderwetse met de hand bediende vleesmolen die je voor een prikje kan kopen op de tweedehandsmarkt.
  groeten
  Arnold

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Arnold, een vleesmolen is inderdaad een idee (ook eens vragen bij mijn ouders, 't zou kunnen dat ze dat ook nog hebben staan!), voor als ik ooit nog eens veel zin heb om het nog te proberen. Tot dan hou ik het op de gekochte pakjes ;-)
   Dankjewel alleszins voor de tip!

   Verwijderen
 2. Uit eigen ervaring: een aardappelstamper is ook niet opgewassen tegen de rijst... Noodgedwongen genoten van een vreemde rijstpap met groene thee, honing, appel en thijm!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang je ervan geniet, is 't dik ok! ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts