Voor alles een eerste keer
Deze avond maakte ik voor het eerst schorseneren klaar. Sterker nog, ik denk eerlijk gezegd dat het de eerste keer is dat ik schorseneren at. Ik kan het me alleszins niet herinneren dat ik het al ooit gegeten heb.
Iedereen doet altijd zo dramatisch over schorseneren. Het zou een ramp zijn om te kuisen. Maar met een goeie dunschiller en een paar latex handschoenenbij rond de hand, is er helemaal niets dramatisch aan. Ook zorgen dat er een kom met azijnwater of citroenwater klaar staat, om meteen de schorseneren in te doen nadat je ze geschild hebt.
Dit is hoe ik het klaar maakte:
- nadat ze in citroenwater gelegen hebben, kookte ik ze volgens het kookboek van de Boerinnenbond in een blanc: 25 g bloem vermengen met een beetje water tot het een gladde pap wordt. Dan aanlengen tot 1 l met water, sap van een halve citroen en 1 eierdooier. Daarin de schorseneren koken. Na ongeveer een kwartier zijn ze gaar.
- Ondertussen sneed ik een ui in halve maantjes, tofublokjes in stukjes van ongeveer 1 bij 2 cm en maakte ik (ok, laten we eerlijk zijn: Thomas, want Tibe wou alleen z'n mama op dat moment) een marinade van sojasaus en mirin (rijstwijn). Het recept voor de marinade komt uit Puur en vegetarisch:
We gebruikten de laatste druppel sojasaus voor dit receptje, maar vonden dat het toch een dubbele hoeveelheid marinade mocht zijn (aangezien de schorseneren er ook eventjes in meebakken).
- De ui mag goed gebakken worden, doe er halverwege de tofu erbij. Laat de tofublokjes een beetje krokant bakken aan elke zijde. Doe er dan de marinade over. Voeg op het einde nog de schorseneren toe en laat ze nog eventjes mee bakken.
Hier geserveerd met basmati-kokosrijst: laat de rijst koken in water waar je 2 el kokospoeder en 4 kruidnagelen aan toevoegt.
Smakelijk!
---
This evening I prepared salsifies for dinner, for the very first time. I even think it's the first time in my life that I ate salsifies. Anyway, I can't remember eating them before.
Everybody's acting so dramatic about preparing salsifies. It's supposed to be a downright disaster to clean them. But with a good knife and a pair of glovesat on your hand, there's nothing too dramatic about it. Keep a bowl with vinegar water or lemon water near, to toss in the salsifies right after you peeled them.
This is how I made them:
- after letting them soak a little in the lemon water, I bowled them according to the cookbook in a blanc: 25g of flour mixed with a little water until it becomes a liquid dough. Add water until you reach 1 l, then add juice of half a lemon and 1 egg yolk. Boil the salsifies in this mixture. After about 15 minutes they are ready.
- In the meantime I cut an onion in half-moon pieces, cut up tofu in pieces of 1 by 2 cm and made a marinade (ok, Thomas made it, because Tibe only wanted his mom at that time). The marinade is made with soy sauce and mirin (rice wine). The recipe comes from the cook book Puur & vegetarisch (see links with my inspiration, at the right of this blog):
We served it with basmati cocos-rice: boil the rice in water with 2 table spoons of coconut powder and 4 cloves.
Bon apetit!
Iedereen doet altijd zo dramatisch over schorseneren. Het zou een ramp zijn om te kuisen. Maar met een goeie dunschiller en een paar latex handschoenen
Dit is hoe ik het klaar maakte:
- nadat ze in citroenwater gelegen hebben, kookte ik ze volgens het kookboek van de Boerinnenbond in een blanc: 25 g bloem vermengen met een beetje water tot het een gladde pap wordt. Dan aanlengen tot 1 l met water, sap van een halve citroen en 1 eierdooier. Daarin de schorseneren koken. Na ongeveer een kwartier zijn ze gaar.
- Ondertussen sneed ik een ui in halve maantjes, tofublokjes in stukjes van ongeveer 1 bij 2 cm en maakte ik (ok, laten we eerlijk zijn: Thomas, want Tibe wou alleen z'n mama op dat moment) een marinade van sojasaus en mirin (rijstwijn). Het recept voor de marinade komt uit Puur en vegetarisch:
- 3 el mirin
- 2 el sojasaus
- 1 tl madrascurry (eigenlijk mag je de curry al over de tofu strooien terwijl die bakt)
We gebruikten de laatste druppel sojasaus voor dit receptje, maar vonden dat het toch een dubbele hoeveelheid marinade mocht zijn (aangezien de schorseneren er ook eventjes in meebakken).
- De ui mag goed gebakken worden, doe er halverwege de tofu erbij. Laat de tofublokjes een beetje krokant bakken aan elke zijde. Doe er dan de marinade over. Voeg op het einde nog de schorseneren toe en laat ze nog eventjes mee bakken.
Hier geserveerd met basmati-kokosrijst: laat de rijst koken in water waar je 2 el kokospoeder en 4 kruidnagelen aan toevoegt.
Smakelijk!
---
This evening I prepared salsifies for dinner, for the very first time. I even think it's the first time in my life that I ate salsifies. Anyway, I can't remember eating them before.
Everybody's acting so dramatic about preparing salsifies. It's supposed to be a downright disaster to clean them. But with a good knife and a pair of gloves
This is how I made them:
- after letting them soak a little in the lemon water, I bowled them according to the cookbook in a blanc: 25g of flour mixed with a little water until it becomes a liquid dough. Add water until you reach 1 l, then add juice of half a lemon and 1 egg yolk. Boil the salsifies in this mixture. After about 15 minutes they are ready.
- In the meantime I cut an onion in half-moon pieces, cut up tofu in pieces of 1 by 2 cm and made a marinade (ok, Thomas made it, because Tibe only wanted his mom at that time). The marinade is made with soy sauce and mirin (rice wine). The recipe comes from the cook book Puur & vegetarisch (see links with my inspiration, at the right of this blog):
- 3 table spoons of mirin
- 2 table spoons of soy sauce
- 1 teaspoon of madras curry (pour the curry over the tofu while it's cooking)
We used up our last drop of soy sauce for this recipe, but we thought it could use a double amount of marinade (since we were also cooking the salsifies along).
We served it with basmati cocos-rice: boil the rice in water with 2 table spoons of coconut powder and 4 cloves.
Bon apetit!
Reacties
Een reactie posten