Over vloeren en kalkhennep...

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier wat van me liet horen. Nochtans hebben we niet stil gezeten. Misschien juist daarom dat ik de tijd niet nam om te bloggen: het was te veel genieten, hier in huis.

Zo hebben we de voorlopige vloer erin gelegd, enkele weken geleden! En ja, het is wéér eens een voorlopige vloer. Laat ik even uitleggen waarom.

Toen ze begin juni de kalkhennep kwamen steken, werd er ons op het hart gedrukt dat dat een droogtijd had van 6 tot 8 weken. Maar tijdens het kalkhennepen (als dat een werkwoord is, tenminste) hoorden we verschillende meningen. Naar verluidt moest er andere kalk in de vloer gebruikt worden dan in de muren, omdat het in de vloer zoveel trager kan uitdrogen. En dus zou die andere kalk ervoor zorgen dat de vloer toch vlotjes zou drogen.
Toeval wou dat we sowieso materiaal tekort kwamen voor de vloer, en er dus extra materiaal geleverd zou worden. Ook kalk. Van die andere, dachten we.

Alleen, toen de levering gebeurde was het wel degelijk dezelfde kalk. Ach ja, daar zou het ook wel mee lukken zeker. Dan wachten we maar een weekje extra om de vloer dicht te leggen...

Maar dan kwam de vreemde vergelijking dat kalkhennep in de vloer is zoals chape: hou rekening met een droogtijd van één week per centimeter.

Ha. We hebben niet bepaald 6 tot 8 centimeter kalkhennep in de vloer steken. 

Wel 24 centimeter.

Is dat dan 24 weken droogtijd?!

Even later begonnen we aan de vloerverwarming. Om die gelijk met de bovenkant van de vloerroostering te krijgen, hebben we de bovenste centimeter (reeds droge!) kalkhennep afgeschraapt. En wat we daaronder vonden, deed ons de moed in de schoenen zakken... De kalkhennep onder de bovenste 2 centimeter was inderdaad nog helemaal niet droog! Nochtans waren er al makkelijk 4 weken over gegaan.



In een vorige post kon je lezen dat we onze tussenmuur er al uit haalden, want we werden lichtjes depressief in onze kleine, donkere living. Alleen werd de ruimte nu al iets te intensief gebruikt en zagen we de luchtig geplaatste kalkhennep in de vloer steeds meer kapot gelopen, gevallen en gespeeld worden. 

We kozen er dus voor om een luchtige constructie te maken en daarboven de ondervloer van osb al te monteren. Tussen de kalkhennep en de osb-vloer zit nu 2 cm. De zijkanten en in het midden hebben we open gelaten, zo kan de wind toch nog vrij spel krijgen om de kalkhennep hopelijk vlot verder te laten uitdrogen.




Wie weet plaatsen we na de grote vakantie nog een bouwdroger, dat zien we dan wel. Maar het belangrijkste is nu: dat we pas écht kunnen genieten, leven en eten in onze grote living!



Reacties

  1. Ja een vloer leggen kost best wat tijd en moeite. Zelf hebben wij door professionals een gietvloer laten leggen in onze keuken. www. uniquefloorstyling.nl erg over te spreken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uckermark Hanffaser levert het produkt LLS200 of LLS 300 voor de vloer.
    https://www.hanffaser.de/uckermark/index.php/nederland/nllls200
    Dit zijn ook hennep schijven maar dan met leem. Voordeel het wordt drooggestort.
    LLS200 kun je ook zelf maken door 90% Hennep met 10% (vette)Leem te mengen, totaal gewicht is dan ongeveer 250kg per m³. LLS200 wordt gestort tussen bijv balken, LLS300 (85/15% hennep/leem, +/-330kg/m³) wordt bijvoorbeeld op beton of schelpen gestort ook zonder toevoeging van water. Aangeraden droogtijd voor je hout erop gaat leggen is 2 dagen (afhankelijk van vochtigheid van het materiaal maar geen weken). Je kunt hierop vloerverwarming leggen, in 2 cm aardvochtige leem en daarop een houten vloer (https://www.hanffaser.de/uckermark/index.php/fussbodenheizung) ook een zandcement of kalkzandvloer (met of zonder vloerverwarming) kun je op de LLS200/300 leggen, dan wel een waterdichte maar dampopen folie gebruiken tussen de LLS200/300 en de afwerkvloer. Houdt rekening met 5% inklinken door het stampen van het mengsel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. heel interessant! als je laag LLS200 of 300 aanbrengt bovenop schelpenlaag van 25 cm, welke laagdikte zou je dan aanraden?

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts