De bio-ecologische verbouwing: troubleshooting met chocola

Ondertussen is ons strobalen dak een feit. Maar ik hoor u denken: "Hoe zat het dan met die strobalen die te groot waren?"
Wel, die hebben ons nogal wat stress bezorgd. Alles hebben we uitgeprobeerd, van kettingzagen tot elektrische haagscharen. Maar alles duurde zowat een kwartier per baal om die kleiner te zagen. Uiteindelijk vroegen we aan onze architect het telefoonnummer van een andere zelfbouwer die met een gelijkaardig probleem zat. We herinnerden ons nog dat die zelfbouwer zelf een machine gebouwd had met een alligatorzaag om de strobalen op maat te zagen.
Thomas trok dus vorige week op werfbezoek in het verre Beringen. 's Avonds ging hij terug om de machine op te laden. Diezelfde avond probeerde hij onze eerste strobaal uit, maar omdat het zaagblad van de machine ongeveer 5 cm te kort was, stropte ook deze machine en deden we er nog steeds 10 minuten over om één baal op maat te zagen. Met het onstabiele weer konden we ons echt geen 10 minuten per baal veroorloven!
Daar zaten we dan, binnen in huis, te balen. Tweedehands websites aan het afschuimen op zoek naar alligatorzagen met extra lang zaagblad, oproepen op facebook voor mensen die dat misschien konden uitlenen, huurfirma's opzoeken die het in hun assortiment hadden. Overwegen om zelf een zaagmachine van 500 euro te kopen om het één dag te gebruiken...

Eventjes was het wachten op mensen die zouden terugbellen, dus deed ik wat een borstvoedende mama doet: ik eet. Koekjes en chocola. Eventjes was mijn hoofd leeg ("aaaaah, chocolaaa") en toen zag ik het licht. We hebben mankracht genoeg. We hebben een slijpschijf. We hebben een machine. Kunnen we met de slijpschijf niet eerst een sleuf slijpen en vervolgens die baal door de machine jagen, dan zou die dankzij de sleuf toch niet meer mogen stroppen?

Thomas schoot in zijn werkbroek en spurtte naar buiten. Slijpschijf in de hand ***zip*** en dan door de machine. Piece of cake.


We waren er klaar voor. En het werkte, want op 3 uur tijd lag het dak dicht, met gezaagde strobalen en al. We hadden alleen enorm veel stro als afval. Als iemand dus een big bag stro nodig heeft voor z'n beesten: één adres, kom maar af!

En dan begonnen ze het dak dicht te leggen met multiplex platen van 8 mm. Twee lagen op elkaar (voor de derde laag was geen tijd meer, die komt er in het voorjaar op). En dan nog onderdakfolie en zeil erover.


Ik vraag me nog steeds af hoe mensen zonder klim-hobby dat in 's hemelsnaam doen?!

Reacties

Populaire posts