De Bio-ecologische verbouwing: Kalk Hennep!

Toen we negen jaar geleden droomden van ons strobalen huis, was er altijd één stoorzender in onze dagdromen. Hoe maak je in 's hemelsnaam de aansluiting tussen een strobalen muur en een bestaande muur, waar je tegen aan bouwt? Concreet: onze achterbouw is een gesloten bebouwing. De strobalen zouden dus aan beide zijden tegen de muur van de buren gestapeld en geperst moeten worden, maar hoe moet je dat dan waterdicht en schimmelvrij enzo krijgen?

Gelukkig hebben we er zo lang over gedaan, want tussen de start van de verbouwing van het 'oude' huis en de start van de achterbouw lagen zoveel jaren dat onze architect voldoende tijd had om nieuwe technieken te leren: kalkhennep isolatie!

Maandag begonnen we erraan. De Engelse term hempcrete omschrijft eigenlijk beter waar het om gaat. Het is een soort beton die je zelf maakt van hennepvezels en kalk. Die mix wordt gestort in een bekisting en wordt met de hand aangestampt. Het eindresultaat valt een beetje te vergelijken met poriënbeton (ofte ytong-steen), maar dan in één geheel.


Het is een vrij arbeidsintensief proces: de mix wordt ter plekke gemengd in een soort chape-machine, die wordt leeg gemaakt in kruiwagens, gestort op een grote hoop, overgeladen in grote emmers, gedragen naar de juiste plaats en gestort in de muur. En dan wordt het geheel met de hand aangestampt.

Ondanks het arbeidsintensieve heeft het vele voordelen: Het is niet bepaald moeilijk, dus je kan het zelf doen / Het is een bouwmateriaal én isolatiemateriaal in één, je hebt dus twee vliegen in één klap / het is een pak gezonder dan beton of andere klassieke bouw- en isolatiematerialen, en het zorgt dus mee voor een gezond binnenklimaat / het kan ook als chape gebruikt worden.


Het materiaal is zowel binnen als buiten te gebruiken. Bij ons vormt het de isolatie van onze zijgevel (buitenzijde), de "chape" voor de vloer en de muuropbouw van de twee zijmuren, die aansluiten op de muren van onze buren. Zij kunnen op deze manier lekker mee genieten van een extra dik pak isolatie van hun huis! (graag gedaan!)


En de tussenstand van de voorbije dagen: de muren van de achterbouw zijn helemaal klaar! Het is ongelooflijk hoeveel effect de opvulling van je muren heeft voor een echt "huis"-gevoel...

Wat rest er nog? De isolatie van de zijgevel, een klein stukje garagemuur en de vloer. We hoopten alles op één week klaar te krijgen, maar ondertussen hebben we al door dat Thomas z'n deadlines niet altijd even realistisch zijn... (lees hier, puntje twee...)




Reacties

Populaire posts