De bio-ecologische verbouwing: de laatste afbraak

Toen we jaren geleden dit huis kochten, hebben we er grondig in verbouwd. Dat wil zeggen dat geen enkele ruimte hetzelfde uitzicht of dezelfde indeling heeft als vroeger. Muren werden afgebroken en ergens anders opgebouwd, deuren en ramen bijgemaakt. Slijpen, breken, pleister afslaan: het was het meest vuile en stoffige werk van de hele bouw. En nu doen we dat nog één keer, voor de laatste keer in dit huis. De buitengevel - verbinding tussen het oude huis en de nieuwe bijbouw, is eruit!


Op het gelijkvloers is dat bijna de hele muur, van vloer tot plafond en over bijna de hele breedte. Op de verdieping komt er een deuropening bij.




Misschien verklaar je ons wel voor gek dat we dat midden in de winter doen. En dan nog op het eerste moment dat we die winter effectief "winter" kunnen noemen (hoewel het gisteren zalig lenteweer was...)! Maar er is wat voor te zeggen...

Thomas was namelijk al erg lang van plan om die muur eruit te halen. Voor de winter, dat was het plan. Maar die winter vorderde en die muur bleef. Dus polste ik voorzichtig wat nu juist zijn plannen waren. En wat bleek? Eigenlijk zag manlief het helemaal niet zitten om die muur er alleen uit te halen. Ik zag er eerst geen problemen in: hij had toch al de ramen en deuren in de zijgevel gemaakt? Maar blijkbaar is er een verschil tussen een steunmuur (de zijgevel) en een draagmuur (de achtergevel). En natuurlijk is het formaat van het uit te kappen gat een beetje anders. Thomas zag het eerlijk gezegd niet zitten. Daar zat hij al maanden op te malen... Dus stelde ik voor om dan toch maar professionele hulp in te roepen. Een week later kwam er een aannemer zien, en twee weken verder in onze agenda stond al aangeduid. Zo vlot gaat dat namelijk, als je midden in de winter een muur eruit wil halen. Doe dat eens in de zomer, en je kan maanden wachten tot de aannemer tijd heeft.
Daarbij is de achterbouw nu nog volledig open en is er niks van afwerking die kapot kan. Want zo'n breekwerk heeft toch wat ingrijpende gevolgen... De schade momenteel: wat blutsen en builen aan de houtskelet en 3 gebroken tegels van de afgewerkte vloer binnen. Als de achterbouw in een verder gevorderd stadium was, kon er heel wat meer schade zijn!

Maar hoe gaan we dan de rest van de winter door? Wel, we hebben genoeg strobalen extra liggen om de gecreëerde openingen te isoleren. Toegegeven, ze zullen niet zo hard aangespannen zijn als de eigenlijke muren, maar toch zal het voldoende isoleren (ten opzichte van het raam met enkele beglazing dat er eerst stond, bijvoorbeeld). En laat ons dan hopen op een vroege en prachtige lente (die eigenlijk al in de lucht hangt)!

Reacties

Populaire posts