De Bio-ecologische verbouwing: The Final Countdown

Er zijn in deze verbouwing wel meerdere mijlpalen gepasseerd, maar binnenkort komt er nog eentje aan: het lemen van de achterbouw én een aantal binnenmuren die al makkelijk 8 jaar in hun blootje staan. Het is dus best bijzonder om nu naar die kale bakstenen muren te kijken - waar we al zo gewend aan zijn - en mentaal afscheid te nemen van dat zicht.

Het is nog eens een extra mijlpaal omdat we gewend zijn om op ons eigen tempo te werken. We hebben zoveel zelf gedaan in huis (het "oude" huis heb ik grotendeels alleen geleemd / op de laatste kamer na die Thomas overgenomen heeft wegens ik hoogzwanger / en hij deed dat natuurlijk weer irritant beter dan ik) dat we eigenlijk niet gewend zijn aan deadlines. Het stro in het dak was een deadline. En alles klaar hebben voor de kalkhennep. Nu dus alles klaarmaken voor de leem.

Terwijl ik dit schrijf is Thomas volop rieten matten tegen het plafond aan het nieten, en alle schrijnwerk ermee aan het bedekken. Het zijn zoveel kantjes, prutskes en beetjes dat daar heel veel werk in kruipt. Maar we komen er, langzaam maar zeker. En elke rieten mat dat er tegen zit, bedekt al een beetje meer dat lappendeken van verschillende materialen. Momenteel kan je je even in een Hawaiiaanse strandhut wanen als je bij ons binnen komt!

Die rieten matten zorgen ervoor dat de leem "pakt" op eerder gladde ondergronden, zoals hout. Het dak bestaat helemaal uit stro en in principe pakt de leem daar ook op, maar er moest een houten latwerk tegen dat stro bevestigd worden om het stro op z'n plaats te houden. En dus moeten daar ook rieten matten tegen.

En dan hebben we onze "foliekes": het houten kaderwerk rond sommige ramen en deuren die het allemaal minder strak maken - en meer sprookjesachtig, dat ook.

Last but not least is het denk ik onze allerlaatste echte deadline. Dan kunnen we weer verder met alles op ons eigen tempo te doen (de ervaring leert ons dat deadlines voor onszelf mateloos overschreden worden). Vandaar is het dus een beetje the final countdown. (En zo heb ik meteen mijn stiekeme voorliefde voor 80's muziek bekend ;-).)

Reacties

  1. Ziet er ingewikkeld uit, maar netjes weggewerkt! John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag John - vooral ingewikkeld omdat we nogal veel hoekjes, kantjes, bochtjes en vooral versieringskes hebben... ligt een beetje aan onszelf hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts