De Bio-ecologische verbouwing: een dagje zee

Het was een strakke deadline, de dag van gisteren. We hadden die deadline pas na het weekend verwacht. Vorige week zat manlief nog een weekje in het buitenland te herbronnen, en ondertussen kwamen er nog enkele onvoorziene omstandigheden bij. 

Maar dus, we zijn er geraakt. En voor het eerst in deze fase van bouwen heb ik zelf ook enkele dagen kunnen/moeten meedraaien. Op de valreep was alles dus klaar om gisteren de schelpen te laten komen.


Onze houtskelet is als een soort paalwoning gebouwd. En nu is alles tussen de grond en de onderkant van de balken opgespoten met schelpen, net als een strook naast het bestaande huis.

Schelpen zijn een afvalproduct. Op regelmatige basis ontstaan er op vaarroutes schelpenbanken: dat zijn zandbanken maar dan gemaakt van schelpen. En die moeten dan geruimd worden, want ze liggen in de weg van schepen. De schelpen worden weggegraven en worden op zee, met zeewater, gespoeld. Daarna worden ze aan land nog een keer nagespoeld. En dat is alles.


Schelpen hebben geen capillaire werking: ze gaan dus niet als een spons grondwater naar boven "zuigen". Maar schelpen zijn ook stabiel en - buiten een gebroken schelp hier en daar - niet samendrukbaar. Het is een ideale buffer tussen de ondergrond en alles wat daarboven komt. Last but not least zorgen ze voor een stilstaande luchtlaag, en zijn ze dus isolerend.


Schelpen dus. Gisterenochtend om 8u begonnen ze eraan. Een tankwagen vol schelpen voor de deur en een dikke darm ons huis binnen. Een half uur later lag alles vol.


En nu ruikt ons hele huis naar de zee. En om schelpjes te zoeken hoeven we ook niet meer op vakantie!


Reacties

 1. Ha, schelpen hebben we ook gebruikt bij onze strobalenwoning in Tremelo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tenzij er meerdere strobalen woningen in Tremelo staan, denk ik dat ik dan al enkele keren voorbij jullie woning gekomen ben ;-).

   Verwijderen
  2. :-), denk dat we de enige zijn, tis aan het kerkhof in Tremelo, altijd welkom !

   Verwijderen
 2. Ik ben ook wel gewonnen voor schelpjes. :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts